Gülhan Cantürk | Ofis Yogası
1020
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1020,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Geniş, Temiz ve Mutlu Ciğerler..

Ofis Yogası Nedir?

Günün büyük bölümünü ofis ortamında geçiren ve sabit duruş alışkanlığının getirdiği handikaplarla ofis çalışanlarına bir nebze nefes aldırmayı amaçlayan ofis ortamına uyumlanmış yoga çeşidi diyebiliriz.

Fiziksel ortamın müsait olması durumunda zeminde matlar üzerinde değilse uygun sandalye üzerinde yapılan çalışmaları içerir.

Örneğin, ofis çalışanları gibi öğrenciler de, sandalyede otururken, çeşitli burkulma hareketleri, esnemeler, öne eğilmeler ve yumuşak geriye esnemeler yapabilirler. Buna ek olarak, sandalye yogası yapanlar, kasların gelişmesi, daha iyi nefes alışkanlıkları, stresin azalması, daha iyi uyku ve kendini iyi hissetme gibi, yoganın sağlıkla ilgili tüm olumlu etkilerinden yararlanabilirler.

Yoga yaparken zihni, bedeni ve ruhu uyum içinde birbiriyle kaynaşmış tek bir birim haline getiririz. Beden ruhun somut görünümüdür.

Neden Ofis Yogası?
  • Günümüzün büyük bir bölümünde bilgisayar ekranı ya da tv karşısında isek, omuz, sırt, omurga, baş ve boyun bölgemizde gerginlik ve stres birikir,zamanla kireçlenme ve ağrılar oluşur.
  • El ve bileklerin, mouse üzerindeki sürekli tekdüze hareketi nedeniyle Repetitive Strain Injury ve Carpal Tunnel Sendromu oluşur.
  • Uzun süreli oturma yüzünden bacaklarımızın ön üst tarafinda bulunan kaslarımız kısalır, bu da hızla dengesizliğe yol açar.
  • Zihin, deşarj olma imkanı bulamazsa işleyişini yavaşlatır, konsantrasyon ve hafıza problemleri ortaya çıkar.
  • Nefes doğru yerden ve doğru şekilde alınmadığında, vücuttaki normal iyileşme ve onarım seviyeleri aşağı düşer, toksinlerden kurtulamayız. Enerji seviyemizle doğru orantılı olarak yaşam kalitemiz azalır, ekstrem durumlarda panik atak ve depresyona varan sonuçlara yol açabilir.Uzun süreli hareketsizlikten dolayı metabolizma yavaşlar, yağlanma artar, esneklik azalır, vücut güçsüzleşir.Gün içerisinde duygu ve düşüncelerimiz sürekli olarak geçmiş ve gelecek arasında gidip geliyor. Bu hareket esnasında duyduğumuz öfke, pişmanlık, korku, kaygı gibi duygular vücudumuzda çeşitli hisler oluşturuyor. Örneğin koktuğumuzda kalbimiz sıkışıyor, kaygılı olduğumuzda karnımız sancıyor, sinirlendiğimizde başımız ağrıyor. Bu hisler vücudun bu bölgelerinde toksin oluşturmasına neden oluyor. Uzun vadede bu toksinler atılmadıkça kronik hastalıkların baş göstermesi için bir tetikleyici yaratmış oluyor. Günümüzün üçte birini çalışarak geçirdiğimiz de düşünüldüğünde, kendimizi içerisine attığımız yoğun iş temposunda stressiz kalabilmek büyük bir kabiliyet gerektiriyor. Özellikle masa başı işlerinde çalışan kişiler için sorun olan bulanık gözler, boyun, bel ve sırt ağrıları çalışanda sıkıntı yarattığı gibi çalışmaya katılan verimin de azalmasına neden oluyor. Artık evrensel bir dil olan 5 bin yıl öncesinin Hindistan öğretileri bu soruna da çare olmayı başarıyor.
  • Fazla oturma ile oluşabilecek sağlık sorunlarından bazıları
  • Omurga problemleri (bel fıtığı, boyun fıtığı, omuz sorunları v.b)
  • Metabolizma hızının yavaşlamasına bağlı olarak kilo artışı
  • Kadınların en büyük sorunu hale gelen kalça ve basen büyümesi
  • Bacak kasları uzun süre hareketsiz kaldığı için dolaşım yavaşlar, selülit oluşur
  • Dizlerdeki kirişler kısalıp sertleşir, omurgayı destekleyen kaslar zayıflar
  • Stres seviyesi yükselir
  • Sürekli bilgisayar ekranına bakmak göz bozukluklarına neden olur
  • Uzun süre hareketsiz kalmanın sonucunda kan pıhtılaşır ve kan akışı yavaşlar.
  • Dolayısıyla yaşam süresi kısalırSürekli oturarak çalışan kişilerin leğen kemiği arkaya doğru gider ve vücut ağırlığı ön kısma kayar
Ofis Yogasının Kişiye Faydaları Nelerdir?
  • Dolaşım, endokrin ve sindirim sistemlerini çalıştırıyor.
  • Bağışıklık sistemi kuvvetlendiriyor.
  • Enerjiyi, konsantrasyonu ve farkındalığı artırıyor.
  • Gerginliği vücuttan atmayı sağlıyor.
  • Daha fazla esneklik kazandırıyor.
  • Duruş bozukluklarını düzeltiyor.
  • Pozitif bir sinerji ortamı yaratıyor.
  • Yaşam kalitesinde artış sağlıyor.
Ofis Yogasının İşyerine Faydaları Nelerdir?
  • Daha az hastalık, daha az işgücü kaybı: Yoga, bağışıklık sistemi güçlendirir ve organları canlandırır, alkol gibi atık maddelerin vücuttan atılmasını normalin 3 katı daha hızlı sağlar.
  • Daha az sırt ağrısı: Harley Street Back Centre tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere’de sırt ağrısına bağlı olarak her yıl 119 milyon işgünü kaybı yaşanmaktadır.
  • Daha iyi problem çözme becerisi: Yoga sağ ve sol beyin arasındaki uyumu dengelediği için yaratıcı ve mantıklı düşünme yeteneği yan yana gelir. Sık sık ilham geldiği görülür.
  • Daha hızlı tepki verme süresi: Tek noktaya dikkat verme sanatında ustalaştırdığı için, ofis yogası zihinsel odaklanmayı geliştirir.
  • Soğukkanlı kalma becerisi: Stres, kendi etrafımıza bir duvar örmek gibidir. Derin yogik nefes ve yoga esnemeleri içsel ve dışsal bir farkındalık yaratır. Daralan teslim tarihleri, çalışanlararası çatışmalar ve diğer stres kaynakları, doğru nefes ve doğru duruşla olumsuz etkisini yitirmeye başlar.Mutluluk faktörü: Yoga, beyni oksijenlendirerek ve kandaki endorfin seviyesini yükselterek, hissizlik ve depresyonu fizyolojik olarak dönüşüme uğratır. İşyerinde yapılan yoga pozitif bir atmosfer yaratır.Enerji ve canlılık: Yoga; kardiyovasküler, endokrin ve sinir sistemlerimiz içinde yer alan gizli enerji rezervlerini aktive ettiği için, yorgunluk ve uyuşukluk yerini canlılık ve atikliğe bırakır. Verimlilik artar.Gelişen kendine güven: İnsanlar kendilerini iyi hissettiklerinde daha iyi çalışırlar. Güç gerektiren yoga duruşları yaptığınızda, ilk dersten itibaren kendinize güveniniz artmaya başlar.Daha güçlü takım duygusu: Birlikte yoga dersi almak takım üyeleri arasında daha iyi bir iletişim ve güven ve hatta eğlence ortamı yaratır.
  •      Geniş, Temiz ve Mutlu Ciğerler

    Hindistan’daki birçok bilimsel araştırma enstitüsünde eşzamanlı olarak yapılan bir deney sonucunda vücudumuzdaki toksinlerin yüzde sekseninin nefes yoluyla atılabildiği ortaya çıktı. Ciğer kapasitemizin sadece yüzde otuz üçünü kullandığımız dikkate alınırsa nefes teknikleri sayesinde daha da genişleyen ciğerlerimiz ile toksinlerden kurtulmak mümkün. Doğduğumuzda yapılan ilk, ölmeden önce de yapılan son eylem olan nefes almak, nefes nefese kalmadıkça farkında olmadan yaptığımız bir eylemden öteye gidemiyor. Halbuki nefes ile negatif düşünceleri dönüştürmek bile mümkün. Nefes alış verişlerinizi gözlemlediğinizde sakin ve mutlu olduğumuzda uzun ve derin, sinirli ve stresli olduğumuzda ise kısa ve kesik nefesler aldığımızı görüyoruz. Bu bize nefesimizi kontrol edebilirsek duygu ve düşüncelerimizi de kontrol edebileceğimizin ipucunu veriyor. Hayatın tüm potansiyelini geliştirmeye yönelik olarak nefesin iyileştirici gücü üzerine kurulmuş olan eğitimlerin faydaları; Hindistan Bangelore’daki tıp okullarında yapılan araştırmalar sonucu kandaki kortizol ve laktoz oranlarında düşüş, depresyonda yüzde yetmiş iyileşme, kontrollü duygu ve düşünceler olarak belirleniyor.

    “ Yoga ile gelen esnek ve rahat bir Beden. “

    Yoga ile gelen esnek ve rahat bir beden ve zihinle; iş yaşamındaki çözüm bekleyen konuşarı dinçleşen zihin netleştirir ve çözüme ulaştırır.

    Yoga, insan doğasını dengeleyici unsurlara sahip olan nefesi doğru kullanılarak yapıldığında bireye fiziksel esneklik, dinç bir beden, huzurlu bir öz ve duru bir zihin kazandırıyor. Birçok gelişmiş ülkedeki işyerlerinde, çalışanlara mesai saatine başlanırken veya öğlen arasında ofis yogası yaptırılıyor.
    Çalışanlarda verimlilik düzeyini artırıcı özelliği olan ofis yogası, bireyi, kısa bir zaman için olsa da nefes ve hareketler ile baş başa kalmasını sağlayarak ofis ortamından uzaklaştırıyor. Bilgisayar karşısında uzun süre oturmaktan muzdarip olan çalışanların ağrılarını giderme de birebir olan nefes destekli ofis yogası, vücuttaki gerginliğin atılmasını sağlayarak, enerjiyi artırıyor, kan dolaşımını hızlandırarak beyne pompalanan kanda meydana gelen artış ile kısa zamanda tazelenme sağlıyor.

    Amerika’da yapılan bir araştırma, ofis yogası uygulanan firmalarda verimliliği artırmanın yanı sıra çalışanların daha az hasta olduklarını, daha az istirahat raporu aldıklarını ve sabah işe gecikmeli olarak geliş saatlerinde azalma gözlendiğini kanıtlıyor. Araştırmadan çıkan bir başka sonuç da ofis yogası programını uygulayan firmalarda, çalışanların pozitif bir sinerji oluşturarak yüksek moral ile istekli çalışmalar sergilediğini göstermiştir.

    Ofis ortamında şirketinizin düzenli organize ettiği yada temel becerileri kazandırmak üzere gerçekleştirdiği bedeni zihni ve ruhu dinlendiren canlandıran sizleri mutlu edecek çalışmalara katılmak ister miydiniz?

    O zaman çalışansanız şirketinizden talep edebilir, Karar verici konumundaysanız gerçekleşmesi için bizzat harekete geçebilirsiniz.

    Ben bu konuda eski bir ofis çalışanı ve ofis çalışanın halinden anlayan ve tekniklerin nasıl işinize yarayacağını bizzat deneyimlemiş biri olarak haydi biraz ofise nefesi davet edip bedeni hareketlendirelim ve neşeyi çoşkuyu yayalım derim. Verimlilik eş zamanlı olarak geliyor zaten.

    Sizlerle nefes, meditasyon, yoga ve farkındalık deneyimleme atölyeleri için hazırım siz de hazırsanız başlayabiliriz.

    Bunun için benimle iletişime geçmeniz yeterli.