Gebelik ve doğum; kadının bedeninin tamamen yenilendiği ve muazzam gücünü, esnekliğini yeniden keşfedebileceği bir fırsattır.
Huzurlu ve sağlıklı bir anne adayı olmak için doğuma fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak hazırlanmak gerekir. Anne adayı olarak kendi yaşam enerjimizi en yükseğe çıkartmak bu dönemin rahat ve huzurlu geçmesine fayda sağlar. Yoga anne adayına yardımcı olur ve üç bedende denge ve bütünlük yaratır. Çünkü, Yoga Sanskrit dilinde birleşme demektir. Bedenin , zihnin ve duyguların birleşmesi…, Yoga bir Yaşam sistemidir….Beden, zihin ve duyguların tam bir uyum içinde çalışmasıdır. Yoga ile kendimize huzurlu bir alan yaratırız. Eskilerin bu bilgeliğiyle, kendi özümüzü yaşamaya başlayabiliriz. İnsan olmayı biliyorsanız, anneliği, hiçbir şey ve her şey olmayı da biliyorsunuz demektir. Yoga bu hazırlık için anne adayına harika bir yol sunar.
Anne adayı vücudundaki değişikliklerin farkında varıp bunları pozitif karşılarsa kendi yaşam enerjisini en üst düzeye çıkartır. Bu güzel enerji de anneden bebeğe geçer. Her bebeğin kolayca ve sevgiyle dogma hakkı var. Tüm bunlar doğum anının kolayca gerçekleşmesine de yardımcı olur. Doğumu rahat olan kişi hayata da rahat başlar. O yüzden ber bebeğin sağlıklı bir şekilde kolayca ve sevgiyle dogma hakkı vardır.
Anne adayı ve bebeğinin günlük stres ve kaygılardan uzaklaşması için gerekli derin gevşeme deneyimi hissettiğiniz tüm gerginlikleri gevşetir, tam olarak dinlendirir, zihni yavaşlatır, bebeğiniz ile saf, şefkat dolu, sevecen ve aradaki bağı güçlendirici bir alan açar.
Yaşam için birinci besin kaynağımız nefes bu yüzden doğru nefes almak bebeğin ve annenin prana(yaşam enerjisi) ile beslenmesini mümkün kılar. Anne adayı sadece kendisi için değil bebeği için de nefes almak zorunda; bunun için tam kapasite nefes almalı ve bu şekilde akciğer kapasitesini artırır daha çok oksijenlenmeyi sağlar. Hamilelik dönemi için uygun nefes alıştırmaları yapmak anne adayının nefesini kontrol etme yeteneğini geliştirir, acıya korkuyla değil sükunet içinde göğüs gerebilmesini sağlar.
Nefes farkındalığı ile kalp atış hızı arasında bağ vardır. Bu çalışmalar ile endişe sıkıntı, korkuların farkına varmak ve onları dönüştürmek gücüne ulaşırız. Nefes istikrarlı ve muntazam ise zihin de istikrarlı ve muntazamdır; gelen rüzgarlarda sallanmaz…
Bu beceriler anne adayının doğum sırasında kullanabileceği çok yararlı becerilerdir.
Düzenli ve alkali beslenme alışkanlıkları edinmek ve sürdürmek; kilo kontrolü annenin ve bebeğin hamilelik ve doğum sonrasında rahat ve sağlıklı olması için önemlidir.
Hamile yogasından kullanılan duruşlar(asanalar) anne adayının bedenini esnetir, rahatlatır, pelvis bölgesini doğuma hazırlar, hareketle birlikte nefes farkındalığı kazandırır sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesini sağlar. Anne adayının fiziksel ve hormonal değişiklik sürecinin kolaylıkla üstesinden gelmede fayda sağlar. Anne adayının bedenini sağlıklı bir şekilde doğuma hazırlar. Sağlıklı bir beden ile anne olmaya hazırlanmak kendi bedenini tanımak bu şekilde mümkün olur.
Korkulardan, kızgınlıklardan, endişelerden arınmak, Hamilelikte yaşanan değişim sürecini, sıkıntılar ve varsa mutsuzluklarla geçirmek yerine hamileliğin her anının keyfini çıkartmak pozitif düşünce ile mümkün olur. Anne adayı olarak, yaratıcının mucizesine tanık ve aracı olmak fikrini benimseyebilmek, pozitif düşüncenin kapısını aralar. Bebeğin ve kendin için bu kapıdan gir ve bedenlerimizin duygusal diskimiz olduğunu farket. Hamilelik sürecinde anne karnındaki bebekler annelerinin duygu ve düşüncelerini bir sünger gibi emer. Şimdiden bebeğini duygusal ve zihinsel olarak güzel hisler ve düşüncelerle beslemeye başla. Hamilelik döneminde bebeğine verebileceğin en güzel besin bu dönemin tekrarı yok. Hamile yogası sana bu konuda beceri, cesaret ve güç katacaktır.
Anne adaylarına içten dileğim ve tavsiyem; bu dönemde hamile yogasının desteğini alın, Hamile yakınları bu dönemde eşinize, gelininize, kızınıza hamile yogasının etkisinden faydalanması için maddi manevi destek olun. Katma değeri çok büyük. İyikilerinizi çoğaltmak için harekete geçin…
Genellikle ilk üç aylık dönemde hamile kadınların yoğun fiziksel egzersiz yapmaları tavsiye edilmez. Özelliklede düşük olasılığının olduğu durumlarda bu geçerlidir. Bu yüzden hamileliğin dördüncü ayından itibaren bir bütünsel destek sağlayan hamile yogası önerilir. Anne adayı doktoruna danışarak ihtiyaçlarına cevap verecek yoga eğitmeni eşliğinde bilinçli olarak hamile yogası yapmaya başlayabilir.
Duruş pozisyonlarını kişisel gereksinimlerinize ve formunuza uyarlayarak hamileliğiniz boyunca yoga yapabilirsiniz. Bu durum kişiden kişiye değişecektir. Bu yüzden bedeninizle uyum içinde olmanız, ortaya çıkan rahatsızlık verici duruşları belirleyerek onları kendinize uygun bir hale getirmeniz gerekir.
Hamile yogası seansı anne adaylarını o günün meşguliyetlerinden ve dağınık zihinden kurtulup bebeğiyle iletişime geçmesi için bilinçli bir alan yaratır. Bu anne ve bebeğin birbirine ayırdığı özel zaman diliminde kendilerine özlerine ayırdıkları zamandır. Bu zamanlar özdeğerlerini, özsaygılarını, özsevgilerini duyumsayacakları özel anlardır bu şekilde derinden ve yaşamlarını destekleyen bağ gelişmeye başlar. Değerli olduklarını hissettikleri ve bunun için varolmalarının yeterli olduğunu anlayıp güçlerini hissedip yaşama cesaretle adım adım ilerlemeye başlarlar.
Gelin bebeğinizi anne karnından itibaren sevip sevildiğini hissettiği bebeğinizin yaşamını sağlıklı doyumlu ve güzel bir şekilde yaşayabilmesi için değerli yeterli tam ve mükemmel olduğunu birlikte yapacağımız yoga seanslarında hissettirelim.
Bebeğinin dünyaya geliş yolculuğundan sizlere yol arkadaşlığı yapmak için heyecanlı ve istekliyim. Bak güzel bir yolculuk olacak şimdiden bebeğinin kulağına hoş sedalar fısıldayacağız birlikte, güzel günlerin müjdesini vereceğiz, gönlüne güzel tohumlar ekeceğiz gün gelip tohumlar çiçek açıp meyve verecek. Bir masal gibi mi geliyor kulağa? Gelin masalı birlikte yaratmaya başlayalım.
Masalı başlattınız zaten birlikte devam ettirmek beni aramanız yeterli.
Bu masal gibi yolculukta cesaret güven ihtiyacımız olan herneyse emrimize amade
Yolumuz açık olsun.