Gülhan Cantürk | Çocuk Yogası
654
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-654,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

“Çocuklarına hem kök hem de kanat verebilene ne mutlu!” der bir Afrika atasözü. Büyümek için çocukların gereksinim duydukları sevgi dolu ve güvenli bir ortamdır.

ÇOCUK YOGASI NEDİR?

Ayakları yere sağlam basan, yaşama kökleriyle sarılan çocuklar kendilerine yaşam boyu eşlik edecek kanatlar geliştirebilirler.  Çocuk yogası, nefes ve hareketlerle çocuğun öz farkındalığını ve kendine güvenini artırmaya yardımcı olur. Çocuk yogası en basit şekliyle çocukların fiziksel ve duygusal olarak dengede olmalarına, sağlıklı bir duruş kazanmalarına ve bu duruşlarını korumalarına katkıda bulunur.

Bu şekilde dengeli gelişen çocuk kanatlarını kuşanarak özgürce uçmanın keyfine varabilir.

  • Çocuk yogası tamamen çocuklara hitap edecek şekilde ve onların kendilerini ifade edebilecekleri şekilde tasarlanır.
  • Masallar, hikayeler, oyunlar ve sanat etkinlikleri ile öğrenen, bedenini esnetip, güçlendiren, beden ve nefes farkındalığı gelişen çocuklar doğayla ve çevreleriyle bir bütünün parçası olduklarını keşfederler

Çocuk yogasının faydaları; Motor becerilerini ve fiziksel sağlığı geliştirir.

 

Çocuk Yogasının Faydası

Motor becerilerini ve fiziksel sağlığı geliştirir

  • Çeşitli duruşlar/hareketler, çocukların daha esnek, daha güçlü daha dengede olmalarını sağlayarak düzgün bir duruşa sahip olmalarına katkıda bulunur.
  • Nefes çalışmaları akciğerlerin kapasitesini artırır ve dayanıklılığına olumlu etki eder.
  • Dinlenme bölümünde çocuklar, bedenlerini nasıl rahatlatıp gevşetebileceklerini öğrenirler.
  • Çocukların enerji seviyeleri dengelenir, daha aktif olanlar sakinleşir, daha sakin
    olanlarsa biraz daha aktifleşir.
  • En önemlisi de çocukların, bedenlerinin işleyişi ve nasıl hareket ettiği hakkındaki
    bilgileri artar.
  • Duyularla ilgili farkındalığı artırır
  • Yoga oyunları ile gözlem yetenekleri gelişen çocukların çevreleri, birbirleri ve kendilerine dair bakış açıları değişir, genişler.
Çocuk Yogası Duygusal & Sosyal gelişimi olumlu etkiler
    <>

  • Yoga beden ve zihni bir bütün olarak ele alır.
  • Çocukların duygularını dengeler,
  • Zihinlerini sakinleştirir,
  • Konsantrasyonlarını artırır
  • Beklenmedik durumlara karşı esnek olabilmelerine yardımcı olur.

Sosyal becerileri geliştirir

Çocuk yogası dersinde etkinlikler kimi zaman eşli, kimi zaman küçük gruplar halinde veya sınıfça yapılır.

  • Birlikte oynamak çocuklara dayanışmayı öğretir.
  • Birlikte hareket etmek uzlaşma becerilerini geliştirir ve dikkatlerini birbirlerine
  • vermelerini sağlar.
  • Yeni duruşlar uydurup bunları arkadaşlarına yaptırtması istenen çocukların kendilerine güvenleri artar.

Hayal gücünün gelişimine katkıda bulunur

Çocuk yogası etkinlikleri (hikayeler, oyunlar, sanat etkinlikleri);

  • Çocukların doğaçlama hareketler yapmalarını teşvik eder
  • Hikayeyi kendince tamamlamak, oyun kurmak yoluyla kendilerini yaratıcı bir şekilde ifade etmelerini özendirir
  • İçlerinden geldiği şekilde davranmalarını, doğallıklarını ve orijinalliklerini koruyarak yetişkin hayatlarına taşımalarına katkıda bulunur.

Çocuk yogasından bir öğrenme aracı olarak da faydalanılır. Çocuklar “eğlenirken öğrenir” Çocuklarla yoga yapan, çocukları yoga yapan yetişkinlerin kazanımı da eşsizdir: Eğlenmek zaten garantilidir de asıl paha biçilmez olan, çocuklardan öğrenmek, onları izleyerek öğrenmektir. Sonuç olarak çocuklardan daha öğrenecek çok şeyimiz var…

 

ÇOCUK YOGASI DERSİNDE NELER YAPARIZ?

 

Çocuk yogası durağan bir çalışma değildir. Kesinlikle bir akış vardır ancak bu yetişkin yogasındaki gibi asanalar arasında bir akış değildir. Çocuk yogasında asanalar kullanılır ancak ya oyuna, ya hikayeye dahil  edilmiş olduklarından Sanskrit dilindeki isimleri söylenmez. Yine de hareketin doğru nefesle yapılması için bir yönlendirme vardır. Fakat özellikle vurgulamak isterim ki nefesi yönlendiririz, asla hareketin  mükemmel olması için bir baskı yapılmaz.

Dersin nasıl işleneceği konusunda her zaman bir planla sınıfa girilir. Ama o planın uygulanıp uygulanmayacağına çocukların o an ki enerjisi karar verir. Yerinde duramayan bir gruba yer hareketlerin ağırlıklı bir oyun ya da hikaye anlatmak onları yogadan ve kendimizden uzaklaştırmaktan başka hiç bir

işe yaramayacaktır!

 

Çocuk yogası  sınıfımızda  biz yoganın sekiz basamağını da konuşur ve paylaşırız.  Mesela bir dersimizin yarısını tatlı ve acı sözlere ayırabilir, kalp kırmamak üzerine hikayeler anlatabilir ve sonunda kalp çakramızla ilgili bir nefes çalışması ve olumlama cümlesi söyleyebiliriz. Oysa yaşadığımız yüzyılda pek çok insan yoganın sadece fiziksel basamağıyla ilgilenmektedir. Ama insanı fizik beden, ruh ve zihin diye ayırmak büyük hata olmaz mı? Özellikle de çocukları. Onlara asıl vermemiz gereken şey “bir ve bütün olma” hissidir. Kendilerini ne kadar  tam ve çevreleriyle uyumlu hissederlerse, özgüvenleri ve  ifade becerileri o kadar artacaktır.

Üstelik bunu egolarını beslemeden yapabilmeleri için yoga en ideal çalışmalardan biri olacaktır.

Çocuklarla yapılan yoga çalışmasını yetişkin yogasından ayıran pek çok özellik sayılabilir. Örneğin bizim derslerimiz de dinlenmeyle biter. Ancak bu meditasyona götürecek bir dinlenme değildir. Daha çok yönlendirmeli meditasyona benzeyen ve çocuğun dikkatini kendi bedenine, nefesine toplamasına yardım eden “yönlendirmeli bir hikayedir”. İnanılması zordur ama çocukların en çok sevdikleri bölümlerden biri kesinlikle budur. Dinlenmek, sakinleşmek emin olun en çok ihtiyaçları olan şey! . Çocuk yogası sınıfına misafir anne baba tercih etmiyoruz. Çünkü dersi izleyen bir anne, yanında anne veya babası olmayan çocuklar için üzüntü konusu olabiliyor. Yaşları itibariyle zaten dikkatleri çabuk dağılan ve kısa bir süre için bir araya gelen çocuklar bu oyun dışı ziyaretçilerden pek hoşlanmıyorlar..Çocuklar düzen ve tekrarı seviyorlar.

 

Bununla birlikte farklı bir sınıf düzenlenip ebeveyn çocuk yogası yada aile yogası şeklinde dersler dizayn edilebilir. Ailecek eğlenceli vakit geçirmek harika bir seçenek.

  • Ergenlikte Yoganın Faydaları

     

    Ergenlik ve gençlik döneminde çocukların vücutlarında kimyasal ve fizyolojik büyük değişiklikler meydana gelir. Aynı zamanda çocukların enerji seviyeleri de gelişir ve daha aktif hale gelir. Enerjilerdeki bu ani değişiklik dengesizliklere neden olur. Vücut kimyası ve fizyolojisindeki değişim onların zaman zaman isyankar olmalarına ve ruh hali değişikliklerine neden olur. Düzenli olarak yoga yapıldığında enerjilerde bir denge sağlanır, manevi değerler ve kişilik olarak daha sağlıklı ve güçlü çocuklar olurlar. Bu durumda fiziksel hem de zihinsel yarar sağlar.Yoga felsefesine göre, sağlıklı bir omurga yapısı aklın sakinliğine yol açar. Yoga salim kafa yapısı sağlar. Yani sağlıklı düşünce zemini hazırlar.Yoga omurganın iki yanından çıkıp bedeni saran sinirleri uyarır. Omurgayı twist (büken kıvıran) ettiren ve öne arkaya, sağa ve sola eğen hareketler özellikle bunun için tasarlanmıştır.

    Ergenlikte Yoganın Başlıca Faydaları

    Bütün kategorileri ile oturarak, ayakta, sırt üstü ve yüz üstü yatarak yapılan yoga duruşları omurgayı oluşturan her bir omuru birbirinden hafifçe ayırır. Bu da omurlar arasında bulunan disklerin dolgunlaşmasına, buradaki kan akımının artmasına ve özellikle serebrospinal sıvı denilen beyin-omurilik sıvısının akımının rahatlamasına neden olur.
    Erkek çocuklar özellikle ergenlik döneminde ağırlık çalışarak ya da farklı spor dallarında uğraşarak bacak ve kol kaslarını güçlendirirler. Ama çoğu zaman omurgaları son derece rijittir. Yaptıkları bu spor onların özellikle sırt kaslarının kasılmasına neden olur. Yoga tüm bedendeki kasları uzatarak omurganın daha esnek olmasını ve bedendeki orantısızlığın aşılmasını, spor aktiviteleri sırasında çalışmayan kasların da çalışmasını sağlar. Çocuk Yogası ile kaslardaki uzatma çalışmaları başlarda zor gelebilir ancak zamanla daha esnek olunur ve hareketleri yapmak daha kolaylaşır.
    Ergenlik çağındaki kız çocuklarının göğüsleri büyümeye başladığında, göğsün ön bölümündeki büyümeye ve ağırlık artışına bağlı olarak, omurgayı yerinde tutan sırt kaslarında zayıflama olur. Omurgada istenenin aksine öne eğilmede artma meydana gelir ki bu da anatomik yapının bozulmasına neden olur. Göğüs açıcı ve arkaya eğilme gibi yoga duruşları ile kollar, omuzlar ve sırt kasları güçlendirilir ve bedene göğsün ön bölgesindeki ağırlık artışına rağmen dengede kalması öğretilir.
    İç organlardaki büyüme ve değişim, aşırı uyarılmış sinirler ve bazılarının diyet yapmak zorunda olması onların keyfini kaçırır. Yoga günlük streslere karşı organların daha sağlıklı olmasına yardım eder. Ruh hali değişimlerine ve büyümeye bağlı ağrılara ve aynı zamanda ergenliğe bağlı hormonal değişimlere bir denge getirmede yardımcı olur. Bu büyüme periyodunda yoga, kasılmış kasların, tendonların ve ligamentlerin gevşemesi ve kemiklerin güçlenmesi için gereklidir. Bazı duruşlar mensturial krampları rahatlatır, enerji bloklarına bağlı baş ağrısı, sinüs problemleri, mide ve barsak sistemi irritasyonu ve sindirim sorunlarını rahatlatır.
    Çocuk yogası düzenli yapıldıkça, çocukların aklını ve bedenini birleştirir, farkındalığını artırır, içsel gücünü keşfettirir ve kendine güvenini geliştirir. Sonuçta bu hızlı değişim süresinde daha sakin, huzurlu, uysal, barışsever ve kendine güvenli ve dünyaya uyum sağlamada daha positif bir bakış açısı sağlar.

    Epifiz Bezi ve Rolü

    Epifiz bezi, beynin Medulla Oblongata bölgesinde yer alan küçük bir salgı bezidir. Yogada akıl ve sezgi yeri olan Ajna Chakra ile yakından ilintilidir. Çocuk 8 yaşlarında iken epifiz bezi işlevini yitirmeye başlar. Bu bozulma, cinsel olgunluğun başlangıcını işaret eden hipofiz (pituitary gland) salgı bezinden hormonların salgılanmasıyla çakışır. Birçok çocuk cinsel uyanışın geliştiği bu geçiş döneminde zorluklar yaşar. Bu nedenle bu yaşlarda öfke, küskünlük veya saldırganlık gibi hormonal dengesizliklere doğrudan ya da dolaylı olarak bağlı olan davranış bozuklukları görünür.

    Eğer epifiz bezinin bozulmasını geciktirecek bir yol ile sempatik (pingala) ve parasempatik (ida) sinir sistemleri arasında bir denge sağlayabilirse, çocuklar itici güçlerin stresi olmadan yaşamaya devam edebilir.

    “ Koruyucu ilacınız Yoga… “

    Koruyucu İlaç Olarak Yoga

    Sekiz yaşından başlayarak alınacak basit tedbirlerle zihinsel ve hayati enerjileri dengeleyerek epifiz bezini korumak, böylece cinsel olgunluğu geciktirerek gerekirse psiko duygusal acıyı önlemek mümkündür. Çocuğa Surya Namaskar (Güneşe Selam) denilen ve 12 hareketten oluşan dinamik bir egzersiz öğretilebilir. Bu egzersiz, vücuda esneme ve gevşemeyi öğreterek enerjiyi yeniden dengelemeyi sağlar.

    Ayrıca shambhavi mudra (bakışı kaş ortasına odaklama) egzersizi yapılabilir ki bu, Epifiz bezinin sağlığını korur. Nadi Sodhana Pranayama, nadileri ve sinir sistemini dengeler ve çocuğa iç sükunetini nasıl sağlayacağını öğretir.

    “ Çocuğum Yogada Neler Öğrenecek?“

    “Çocuklarla yapılan yoga çalışmalarının başlıca 5 ana hedefi vardır.“

    DOĞRU NEFES

    Balon nefesi,dalga nefesi, rüzgar nefesi, ejderha nefesi, köpek hatta tavşan nefesi gibi sevdikleri hayvanları taklit ederek öğrenecekleri birçok nefes tekniği mevcut! Doğru nefes alıp vermeyi öğrenen çocuklarımız, hem sağlıklı bir gelişim için nefes kalitelerini arttırırlar hem de sınav öncesi, herhangi bir korku anı gibi zor durumlarda dahi nefeslerine hakim olmayı öğrenirler.

    FARKINDALIK

    Yoga dersi kapsamında bazen bir kelebek bazen bir kaplumbağa ya da meraklı bir tavşana dönüşebilen çocuklarımız, bedenin hangi bölümlerini hangi hareketlerle güçlendiğini ve esnediğini kolayca öğrenirler. Yoganın sağladığı tüm fiziksel değişim ve gelişimin bizzat farkına varırlar.

    DENGE

    Ağaç duruşu, kartal duruşu, uçak duruşu gibi ayakta denge ve odaklanma isteyen duruşlar sayesinde; bedensel kondisyon ve hakimiyetin yanısıra koordinasyon ve konsantrasyon yetenekleri artar. Okulda ve günlük yaşamdaki başarıları için gerekli olan kolay öğrenme, denge, dikkat, merkezini bulma ve uyum yetenekleri gelişir.

    UYUM

    Ders sırasında uygulanan çeşitli ikili duruşlar, grup oyunları ve yoga felsefesi kapsamında öğretilen sevgi duyma, paylaşma, zarar vermeme, doğru beslenme, temizlik gibi değerlerle; çocuklar kendileri ve çevreleriyle uyumlu ve barışık olma yönünde önemli bir adım atarlar.

    DİNLENME

    Çocuklar enerjiktir! Hareketsizlik onlara sıkıcı gelir!

    Her dersin sonunda yapılan derin gevşeme tekniği sayesinde gerektiğinde yavaşlayabilmeyi öğrenirler. Bu esnada anlatılan hikayelerle  hayal dünyaları zenginleşir, görsel zekaları gelişir ve ifade bulur.

    Neden Çocuklarla Yoga?

    Başlıca Faydaları

    • Güçlü ve dengeli kas yapısı
    • Esneklik
    • Konsantrasyon ve dikkat artışı
    • Kendine güven
    • Çevreyle uyum
    • Empati
    • Hayal gücü

    Günlerimiz koşuşturma ve telaş içinde geçiyor. Sürekli gelecek planlarıyla ertelediğimiz değerli anlarımızın, birikerek o muhteşem yarını getirmesini bekliyoruz hep. Anne ve babaların bu kadar gergin olduğu bir ortamda doğal olarak çocuklarda bu gerginlikten nasiplerini alıyorlar. Üstüne bir de iyi karne getirme, arkadaşlıklar arası rekabet, eğitim, ödev gibi sorumluluklar eklenince çocuklarımız küçücük yaşta stresle tanışıyorlar. Son derece esnek olması gereken bedenleri katılaşıyor, sınırsız hayal güçleri bilgisayar karşısında tükenip sıradanlaşıyor!

    Ruhsal, fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı nesiller yetiştirmek elbette ki hepimizin hayali. Küçük yaşta başlayan düzenli yoga programları ile stresin getirdiği birçok olumsuzluğa karşı çocuklarımızı koruyabilir, onlara kimliklerinin ve yeteneklerinin farkına varabilecekleri bir ortam sağlayabiliriz.

     

    Çocuklar ve Gençler için Ben ne Yapabilirim?

    Çocuklarla ve gençlerle yoga çalışması yapmak harika bir deneyim. Daha çok çocuk ve genç bu kadim öğretiyle erken yaşta tanışsın ve yogadan faydalansın. Bu şekilde sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunma hayalim var.  Bu hayalimi  anaokulu ve ilkokul öğretmenlerine hatta anne babalara çocuk yogası eğitimi vererek gerçekleştirmeye başladım. Bu şekilde yoga doğrudan yaşamın ve eğitim hayatının içinde doğal olarak yer almış oluyor. Çocuk anne babayla eğlenceli vakit geçirme imkanı bulurken okulda ise öğretmen gerektiğinde enerjiyi toplamak, odaklanmayı sağlamak, eğlenmek ve öğrenmeyi kolaylaştırmak ve çocuklara minik dinlenme alanları yaratabileceği bir teknikle çok daha etkili olabiliyor.

    Bununla ilgili e yaptığım çalışmalardan olumlu dönüşler aldım. Zaman ve imkan buldukça bu eğitimleri gerçekleştiriyorum.

    Çocuk Yogası ve Gençler için;

    • Grup yoga dersleri
    • Nefes Teknikleri atölyeleri

     

    Öğretmenler ve anne babalar için;

     

    • Çocuk Yogası Eğitmenlik Eğitimi

     

    dersleri ve eğitimleri düzenliyorum.

    Çocuk Yogası eğitimini  öğretmenlerine eğitim aldırmak isteyen okullar,  bireysel olarak bu eğitimi almak isteyen öğretmenler ve aile bireyleri bu eğitim için benimle irtibata geçebilirsiniz.

    Daha sağlıklı nesiller yetiştirmek üzere  harekete geçme zamanı ŞİMDİ iletişime geçiniz.

    Cesaret Güven İhtiyacın Olan Emrine Amade