Yoganın yaşlılara yararları saymakla bitmez!
Gelişimle birlikte fiziksel olarak güç hareketler, gergin eklemler ve esnekliğini yitiren kaslardan dolayı rahat bir şekilde uygulanamaz. Örneğin pasif jimnastik, kas burkulması, ağrılı eklemler, gergin vücut sistemi ve organların bozulmasına yol açtığı için ileri yaşlarda uygulanamaz. Yoganın en önemli avantajı, yaşa, cinsiyete ve fiziksel duruma bakılmaksızın herhangi bir kişi tarafından uygulanabilmesidir.
Yoganın faydaları orta yaş ve ilerisinde ve özellikle menopoz boyunca yararlıdır. Kırk beş ve elli beş yaş arasında ortaya çıkan bu süreç hormonsal farklılıklara, ruhsal kararsızlıklara ve fiziksel değişikliklere yol açar. Bu fiziksel belirtiler sıcak basması, yüksek kan basıncı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, obezite ve uykusuzluktur. Vücudun soğuğa ve enfeksiyonlara; özellikle de idrar enfeksiyonlarına karşı daha hassas olması bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Diğer fiziksel değişiklikler diyabet, osteoporoz başlangıcı ve genel bir ağırlaşmadır. Öfke hissi, depresyon, kaygı, özgüven eksikliği ve tatminsizlik bu değişim sürecinde olağandır.
Bu zaman zarfında yoganın faydaları azımsanmayacak kadar önemlidir ve düzenli çalışma fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığın korunmasına yardımcı olur. Menopoz döneminde düzenli çalışma hormonları dengelemeye, kilonun kontrol altında tutulmasına ve sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasına belirgin bir biçimde katkıda bulunur.
İleri Yaş ve engelli yogasında grubumuzun fiziksel durumu göz önüne alınarak asanalar yapılırken yardımcı olması açısından ayakta yapılan hareketlere katılamayacak olanların sandalye yardımıyla hareketlerini yapmaları sağlanmalı ve hareketi yapmaları kolaylaştırılmalıdır.
Bu gruptaki kişilere sandalye yogasında kullanılan asanalar yaptırılabilir.
Ayrıca kendi bedenlerinin ihtiyaçları doğrultusunda özel yoga dersinin konforunda ve güveninde kendilerini şımartabilirler.
Sandalye yogası, geleneksel yoga duruşlarının bir sandalye desteğiyle uygulanabilir hale getirilmesiyle ortaya çıkan yoga çeşididir. Bu değişiklikler sayesinde, ayakta duramayan ya da ayakta duruştan oturur pozisyona ve yatay pozisyona kolaylıkla geçme konusunda sıkıntı yaşayan kişilerin de rahatlıkla yoga yapabilmesi ve yoganın faydalarını yaşamaları mümkün olmuştur. Uygulayıcının durumu ne olursa olsun, bedenin pek çok şekilde hareketi yine de mümkündür. Örneğin, öğrenciler, sandalyede otururken, çeşitli burkulma hareketleri, esnemeler, öne eğilmeler ve yumuşak geriye esnemeler yapabilirler. Buna ek olarak, sandalye yogası yapanlar, kasların gelişmesi, daha iyi nefes alışkanlıkları, stresin azalması, daha iyi uyku ve kendini iyi hissetme gibi, yoganın sağlıkla ilgili tüm olumlu etkilerinden yararlanabilirler.
Sandalye yogasının hedef kitlesi; özellikle huzur ve bakımevlerindekiler olmak üzere tüm yaşlılar, obeziteden muzdarip kişiler, nörolojik hastalıkları olanlar kişilerdir.
Ayrıca çalışma ve eğitim ortamlarının sandalye yoasına müsait olmasından dolayı öğrenciler ve tabiki ofis çalışanlarıdır.
Yoganın özünde uyum sağlamak olduğu düşünüldüğünde, sandalye yogasında hangi sandalyeyi kullanacağınızın hiçbir önemi olmadığını duymak da sürpriz olmayacaktır. Tekerlekli sandalyelerin hareketli olduğu dikkate alındığında, tekerlekli sandalye hariç herhangi bir sandalye iş görecektir. Kısa boylu olanlar altlarına blok ya da katlanmış bir yoga matı koyarak kendilerine sağlam bir zemin oluşturabilirler.