Yoga cikitsa (terapi), her birimizin kendi kendimizi iyileştirmek için gerekli kaynaklara sahip olduğumuzu kabul eder;
Ancak tutumumuz, davranışlarımız ve yaşam tarzımızla ilgili seçimlerimiz bu doğal iyileşme düzeneğini ve dengeye duyulan arzuyu olumsuz biçimde etkileyebilir.
Yoga terapisinin amacı, bireyin kendisi hakkında daha olumlu duygulara sahip olmasına ve mevcut dengesizlik durumuna katkıda bulunan tutum ve davranışlarını değiştirmesine yardım etmektir.
Skolyoz omurganın doğal kavislerinin dışındaki omurga eğriliğine denir.
İşlevsel bir eğrilikte, omurga bedenin pelvis, ayak gibi başka bir bölgesindeki dengesizlik gibi diğer faktörlerden ve bedenin asimetrik kullanımından dolayı kaynaklanabilir. Özellikle öğrencilerin ağır ve yanlış çanta kullanımı ve yanlış duruş alışkanlıklarından kaynaklanabilir. İşlevsel skolyozda beden öne büküldüğü zaman eğrilik kaybolur.
Gerçek skolyoz ise omurganın doğal yapısındaki eğriliktir. Gerçek skolyozda , arka kaburgaların bir yanının diğer yana göre daha çıkık, omuzlardan birinin diğerine göre daha yüksek ya da pelvisin bir tarafının daha yukarıda olduğu gözlemlenebilir. Omurganın bazı bölümleri iç ve dış bükeydir, bu da omurganın aynı anda hizasının bozumasına , çökmesine ve aşırı gerilmesine yol açar.
Skolyozu olan kişilerin ağrı, gerilme ve baskı hislerini azaltmaları için omurgalarına destek olan kasları uzatıp güçlendirmeleri zorunludur. Yoga duruşlarının omurgayı ve paraspinal kasları (omurgadan aşağı uzanan kasları) uzatır; bir yandan da (destekleyici) sırt kasları güçlenmiş olur. Böylece omurganın yana doğru rahatça uzayabilmesi sağlanır. Vücudun ağırlığını omurga değil, bacaklar taşımalıdır.
Kalça ve bacakların esnek ve hareketli olması da hareket alanı ve iyi bir duruş için gereklidir. Üst sırt kasları, özellikle trapezius kası (boyundan kürekkemiğinin altına kadar uzanan büyük kas), genellikle fazla gerilmiş olur.
Akciğer kapasitesini artırmak için nefesi vücudun gergin ve kasılmış yerlerine doğru almayı öğrenmek önemlidir. İçbükey kısımdaki sıkışma kaburgaların arasındaki interkostal kasları gerer ve dolayısıyla nefes alma kapasitesinin azalmasına yol açar.
Omurgasında skolyoz olan kişiler doktorlarının tedavisine güçlü bir destek olarak yogadan faydalanabilirler.
Kişinin omurgasındaki skolyoz bulgusu için doktor raporu ve röntgen verilerine göre kişinin ihtiyacına yönelik bir reçete çıkartılır. Özel durum için özel çalışma ve gözlem gerektirir. Kişi yoga pozlarını yaparken yoga eğitmeni hareketin her anını gözlemleyip adım adım çalışmayı yönlendirir. Özellikle rota skolyozlarda çok dikkatli olmak gerekir. Doktorla koordinasyonlu bir şekilde çalışma devam etmelidir.
Emek ve sabır gerektiren bir süreç.
Ayakların zeminle temasında dengeli olmadığı durumlarda ayağıdan yukarıya doğru ayakların basışındaki farklılığı dengeleyebilmek için bedenin bazı bölümlerinde sıkışma oluşmaya başlar. Bu konuda ayakların zeminle temasını bedeni destekleyecek duruma getirmek için ayak tabanındaki ve köklenmeye doğrudan destek olan kaslarda yoganın güçlendirme ve esneme çalışmalarından faydalanılabilir.
Bazen bedenin bambaşka bör bölgesinde ağrı, sıkışma gerginlik olarak başgösteren sorunların kaynağı zemine basma farklılıklarından kaynaklanabilir. Bu konuda bir ortapetist den yardım alınabilir, tabanlık kullanılabilir aynı zamanda yoganın desteğinden yararlanabilirsiniz.
Bel fıtığı, multipl skleroz, kemik yoğunluğunda azalma vebenzeri durumlarda doktor tedavisine destek olarak yine yoganın sağaltım etkisinden yararlanabilirsiniz.
Yoga burda duygusal, zihinsel ve fiziksel olarak destekler tedavi sürecinize olumlu katkı sağlar.